Corfu

Corfu (in het Grieks Kerkyra) is het meest noordelijk gelegen eiland van de zeven Ionische eilanden. Het heeft een oppervlakte van 592 km2 en een kustlijn van 217 kilometer. Het noordoosten van Corfu is nog geen 3 kilometer van Albanië verwijderd. Het prachtige groene eiland is een zeer populaire vakantiebestemming. Het heeft zijn populariteit vooral te danken aan de prachtige zandstranden, de groene bossen en de betrekkelijk korte afstand van Italië. Heel veel toeristen bezoeken Corfu met de boot vanaf Italië. De westelijke kust is steil en de oostelijke kust is vlakker. In het oosten bevindt zich de baai van Corfu waar ook Corfu-stad ligt. In Corfu-stad bevinden zich imposante vestingen, traditionele gebouwen, belangrijke monumenten en kosmopolitische pleinen. 

Verleden in het heden

Op Corfu leeft het verleden in het heden. Evenementen die al honderden jaren gevierd worden, viert men nog steeds op dezelfde traditionele manier. De vier processies voor de heilige Spiridon zijn zeer geliefd. De twee processies die met Pasen plaats vinden maken deel uit van een reeks religieuze en culturele evenementen. In de zomer zijn er vele dorpsfeesten met traditionele muziek en dans, terwijl de lammeren aan het spit draaien en een speciale geur en sfeer aan de warme nachten geven. 

Wandelen

Corfu is een fantastische bestemming voor wandelaars. Niet voor niets wordt het wel ‘het groenste stukje Griekenland’ en ‘het bloemeneiland’ genoemd. De combinatie van natuur en cultuur maken het tot een waar wandelparadijs. Zowel in voor- als najaar bloeit er van alles.

Cultuur

Corfu telt 15 harmonie orkesten, die op hoogtijdagen de straat op komen. Ook geven deze orkesten talloze concerten, vooral in de zomer. Corfu-stad, het levendige centrum van het eiland, staat op de Unesco-erfgoedlijst. In de stad zijn een aantal musea.

Zwemmen en duiken

Corfu wordt omringd door de Middellandse Zee. Het deel hier heet de Ionische zee. Het zeewater is erg helder (vooral aan de westkant van het eiland) en in het zomer en najaar heerlijk van temperatuur. Het is dus goed zwemmen (en snorkelen) hier. Aan de westzijde zijn er rotsen, waartussen grote en kleine baaien. In die baaien is meestal een strand te vinden.

Alleen al het vlakbij Gardelades gelegen dorp Liapades heeft 15 stranden. Een aantal daarvan is alleen per boot bereikbaar, maar een aantal ook per auto, fiets of lopend.

Fietsen

Corfu heeft een heel intensief stelsel van wegen en weggetjes. Naast een uitgebreid net van verharde wegen zijn er ook talloze onverharde wegen, lopend door de olijfboomgaarden. Het is dus een prima eiland om op rond te fietsen. Voor de grintwegen is een mountainbike het meest geschikt. Gemakkelijk fietsen is het door de vlak bij het huis gelegen Ropa-vallei. Ook is Corfu-stad te bereiken via wegen, die niet erg vermoeiend zijn. Ga je naar het noorden, dan moet je de bergrug over, bijv. via de Troumbeta-pas. Erg mooi, maar wel vermoeiend.